}

Asztma és COPD dióhéjban

Szorító érzés a mellkasban, zihálás és tartós köhögés lehet az asztma vagy a COPD jele, amelyek egyaránt krónikus tüdőbetegségek. Mi okozza pontosan az asztmát vagy a COPD-t, mi történik a tüdőben ezen betegségek hatására és hogyan kezelhetőek?

LÉGSZOMJ? -  Lehet, hogy ASZTMA

Mi az asztma?

Ha légszomjat vagy szorítást érez a mellkasában, sípoló légzéstől vagy tartós köhögéstől szenved, előfordulhat, hogy asztmája van.

Asztmában a légutak érzékenyek, gyulladtak és bizonyos helyzetekben irritálódhatnak. Az irritált légutak több nyálkát termelhetnek és szűkülhetnek, ami megnehezíti a légzést.

Az asztma tünetei súlyosbodhatnak, ha valami irritálja a légutakat. Ezt asztmás rohamnak nevezik, és a tüneteket súlyosbító tényezőket általában az asztmát provokáló tényezőknek hívjuk.

Mi okozza az asztmát?

Az asztma bármilyen életkorban előfordulhat és idővel megváltozhat. A gyermekkorban kezdődő asztma később javulhat vagy eltűnhet, de néhány gyermeknél felnőttkorában is megmarad.

Az asztmának számos kockázati tényezője van. Ide tartozik például az allergia, a levegőszennyezés és a családi érintettség. Az asztma ezen kockázati tényezők nélkül is kialakulhat, de ez kevésbé valószínű.

Ha asztmája van, nagyon fontos megismerni az asztmát provokáló tényezőket. Ily módon megpróbálhatja elkerülni vagy kezelni őket. Az általános asztma provokáló tényezők közé tartozik a megfázás és más légzőszervi fertőzések, házipor atka, állatszőr allergia, cigarettafüst, fizikai megterhelés, stressz, izgalom vagy harag, valamint rossz levegőminőség vagy a magas pollen koncentráció.

Hogyan lehet kezelni az asztmát?

Az asztma jelenleg nem gyógyítható betegség, de vannak olyan gyógyszerek, amelyek a tüneteket kontrollálják. Ha az asztma jó kontroll alatt áll, akkor nem zavarja a mindennapi életet.

Az asztmagyógyszernek az előírásoknak megfelelő rendszeres alkalmazása az asztmakezelés egyik legfontosabb eleme. A másik az asztmát provokáló tényezők elkerülése, amelyek súlyosbítják a tüneteket.

Mindig meg kell beszélni asztmája kezelését az orvosával, és meggyőződni arról, hogy megértette-e az utasításokat. Ha az asztma tünetei gyakran jelentkeznek, jelezze ezt kezelőorvosának, aki kivizsgálja és beállítja a tünetek kezeléséhez szükséges gyógyszeres kezelést.

Inhalátorok asztmában - melyik a megelőző (fenntartó kezelésre ajánlott) és melyik a tünetek enyhítésére (rohamoldásra) adott inhalátor?

Az asztmát elsősorban inhalációs gyógyszerekkel kezelik: van fenntartó és van tüneti rohamoldó közöttük.

A megelőző vagy fenntartó kezelés kontroll alatt tartja a légúti duzzanatot és a gyulladást, ez kontrollálja a tüneteket és csökkenti a súlyos asztmás rohamok előfordulásának a kockázatát. A fenntartó kezelés gyógyszerét rendszeresen kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy jelentkeznek-e az asztma jellemző tünetei, mint a légszomj vagy sem.

Ezzel ellentétben a tüneti (vagy rohamoldó) gyógyszerekkel, amelyek rövid vagy hosszú hatású hörgőtágítók, ellazítják a hörgő simaizmait, megnyitják a légutakat és megkönnyíti a légzést. A hörgőtágítók nem kezelik az asztma okát a tüdőben a légutak gyulladását. Ezért van szükség fenntartó terápiára, az asztma mindennapos alapkezelésére és szükség esetén tüneti hörgőtágító (rohamoldó) szerekre.

Fontos, hogy tudja, hogyan kell megfelelően használni az inhalátort. Sok ember nem tudja!

OLVASSA EL A KÖVETKEZŐKET IS:
7 lépés annak érdekében, hogy a lehető legeredményesebben használja az asztma kezelésére szolgáló inhalációs eszközét.
Új az asztma kezelésben? 6 egyszerű lépés a könnyebb légzéshez

Nehéz lélegezni? A COPD krónikus tüdőbetegség

Mi a COPD?

A krónikus légúti szűkülettel járó tüdőbetegség (COPD) tünetei lehetnek: légzési nehezítettség, zihálás és tartós köhögés. A COPD másik tünete a megnövekedett nyáktermelés.

A COPD-ben szenvedő embereknél gyakorta krónikus hörghurut van jelen, amely magában foglalja a nyáktermeléssel járó állandó köhögést, vagy emfizéma van jelen, amely hosszú távon a tüdőszövet pusztulásával jár. Megnövekedhet a kötőszövet állomány is a kis légutak körül, ami légúti elzáródást okoz. A legtöbb COPD-ben szenvedő ember e három állapot kombinációjában szenved. Ezek többek között légzési elégtelenséget okoznak, és a légutak elzáródása nem visszafordítható, nem úgy, mint az asztma esetén.

A COPD-ben szenvedő embereknél számos légzőszervi fertőzés is előfordulhat, amely súlyosan ronthatja az állapotukat.

Mi okozza a COPD-t?

A dohányzás a COPD legfőbb oka, bár nem minden COPD-s ember dohányzik, és nem minden dohányosnál alakul ki COPD.

A COPD kockázati tényezői közé tartoznak a munkahelyi gázok vagy füstök, illetve a passzív dohányzás és nagy mennyiségű füstszennyezés, mint például a megfelelő szellőzés nélkül nyílt láng használata főzéshez.

A COPD tünetei általában lassan alakulnak ki, és a betegek sokáig nem veszik észre, hogy tüdőbetegségük van. Ha nehézlégzése van fontos, hogy erről mihamarabb tájékoztassa a kezelőorvosát, a helyes diagnózis felállítása érdekében.

Hogyan kezelik a COPD-t?

Sajnos a COPD nem gyógyítható. Sok mindent megtehet azonban, hogy megbirkózzon a tünetekkel és segítsen a mindennapi életén.

Nagyon fontos, hogy abbahagyja a dohányzást, ha COPD-je van, mivel ez a legjobb módja a tüdőkárosodás lelassításának. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás szintén segít kezelni a tüneteket és így könnyíti a légzést.

A COPD-t inhalációs gyógyszerekkel kezelik. A COPD gyógyszerei között megtalálhatóak különféle inhalatív hörgőtágító szerek. Vannak rövid és hosszú hatású hörgőtágító szerek, és szükség lehet gyulladáscsökkentő gyógyszerekre is, ha állapotában gyakori romlás észlelhető.

 

Írta: Anne Ventelä