}

COPD-vel élni, enyhítsünk a tüneteken új szokásokkal!

A COPD diagnózisa után sokféleképpen lehet kezelni a tüneteket, javítani a közérzetet és a jövőbeni állapotot. Az új, egészséges szokások megismerése után egyre többet fog alkalmazni belőle.

Az alábbi lépések segíthetik a COPD kezelés hatékonyságát.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) diagnózisa egy életre szól, de az alábbi tanácsokkal, javíthat az állapotán és ha minél előbb megfogadja ezeket, annál hamarabb lesz kedvező hatása a napi tevékenységeire.

 A COPD és a dohányzás

A dohányzás a COPD fő oka. Amennyiben Őn dohányzik, fontos lenne, hogy leszokjon róla és figyeljen a passzív dohányzás elkerülésére is.

A dohányzásról való leszokáshoz eltökéltségre van szükség. A COPD-s betegeknek  világos tervre és eszközökre van szüksége a függőség leküzdésére. Segít, ha beszélget barátaival és családtagjaival a döntéséről, ahogyan egy saját leszokási terv megfogalmazása is a segítségére lehet. Azonosítsa be azt a  tevékenységet, ami kiváltja a dohányzás utáni vágyat, a sóvárgás leküzdéséhez. Ehhez letölthet egy alkalmazást, például a LIVESTRONG My Quit Coach iOS-hez vagy Smoke Free App iOS-hez vagy Android-hoz.

Ismerje meg a COPD kiváltó tényezőit és védje a tüdejét ezekkel az egyszerű szokásokkal

Minden egyes további megbetegedés megterhelheti a tüdejét, ezért mindent meg kell tennie egészsége megóvása érdekében. Minden COPD-s betegnek ajánlott évente beadni az influenza elleni védőoltást, valamint érdeklődhet orvosánál más védőoltások szükségességéről. Influenza szezonban a tömeg elkerülése és a gyakori kézmosás olyan egyszerű és hatékony szokás, amely csökkenti a betegség kockázatát.

A COPD-ben szintén extra terhet jelentenek például a por, a légszennyezés és a pollenek. Ha a levegőminőségi előrejelzések kedvezőtlenek, akkor a legjobb döntés, ha nem megy ki a szabadba. Hideg időben meleg ruhát viseljen, sállal vagy maszkkal megvédheti a tüdejét a hideg levegővel szemben. Az is nagyon fontos, hogy kerülje a veszélyes füstöket vagy gázokat. Ha a munkahelyi levegőminőség nem megfelelő, akkor beszéljen erről a munkáltatójával és a foglalkozás-egészségügyi szakemberekkel.

Légszomj? A sport segíthet a COPD kezelésében

Légzési elégtelenség esetén a futás egy távoli álomnak tűnhet, de lehet, hogy mégsem az. A mellkasi nyomás csökkentése érdekében a testmozgás valójában az egyik legjobb dolog, amit megtehet, segíti a belégzést és a léguti váladék kiürülését. Az állapotától függően a gyaloglás vagy a könnyű kocogás jó kezdet lehet. A jóga vagy a pilates gyakorlatok javítják a légzéstechnikát és erősítik a törzs mélyizmait, amely jó testtartást és nagyobb helyet biztosít a tüdő számára. Az új sport elkezdése előtt konzultáljon kezelőorvosával, de ha egyszer elkezdte ne hagyja abba!

Az egészséges táplálkozás megváltoztatja a COPD-kezelést

Az ideális testtömeg megtartása fontos a COPD kezelésében. Ha túlsúllyal rendelkezik, fogyása megkönnyítheti a légzését. Ugyanakkor fontos, hogy ne legyen túl sovány. A normális BMI elengedhetetlen ahhoz, hogy elegendő energiával rendelkezzen az egészséges életmód fenntartásához, ami segít a COPD kezelésében. Ha nem ismeri a BMI értékét, kérjen segítséget a kezelőorvosától. Javasolt a napi ötszöri étkezés, gyümölcs és zöldség fogyasztása, ugyanakkor érdemes elkerülni a puffasztó hatású ételeket. Érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, előnyben részesíteni a sovány fehérjéket és kerülni a túlzott só bevitelt. A nap folyamán kisebb adagú étkezések előnyösebbek, mint két- három nagy étkezés, ezzel csökkentheti a légszomjat.

Időbe telhet míg elsajátítja az új szokásokat, de ha egyszer elkezdi könnyű folytatni.

 

Szerző: Anne Ventelä