}

Az Orion története

Az Orion gyógyszeripari vállalatot Finnország függetlenné válását megelőzően, 1917-ben három vegyész alapította. A saját vállalat alapításának egyik oka a finn nyelv volt, mivel az üzleti életet többnyire svéd anyanyelvű üzletemberek irányították Finnországban. Úgy érezték, hogy egy svéd nyelvű vezetés által irányított vállalatnál nincs jövőjük, ezért a három vegyész elhatározta, olyan céget alapítanak, ahol finn nyelven folytathatják üzleti tevékenységüket. A cég, eredeti koncepciójának megfelelően vegyi anyagokat, valamint gyógyszereket és higiéniás szereket gyártott és forgalmazott. A finn gyógyszeripar ekkor még gyerekcipőben járt.

 

A vállalat elsősorban mesterséges édesítőszer, ammónia és lőfegyvertisztító olaj előállításával foglalkozott. Az első gyógyszereket az 1920-as években vezették be, többek között szemkrémeket és halolajban gazdag táplálék kiegészítőt.

 

Az 1920-as évek viszontagságai után az Orion folyamatosan bővítette termékkínálatát, új gyártóhelyeket létesített Finnországban, és igen aktív munkát végzett a kutatás-fejlesztés területén is, amely számos innovatív készítmény kifejlesztését eredményezte. Az Orion kiterjesztette tevékenységét az orvosi mérőeszközök és az állatgyógyászat területére is. Mindezen lépések, illetve a vállalat dolgozóinak az elkötelezettsége eredményezte az Orion piacvezető pozícióját Finnországban.

 

A mára közel 100 éves gyógyszeripari vállalat az idők során több mint 20 európai országban, Indiában és Kínában nyitotta meg képviseletét. Üzleti partnerek révén számos Orion termék a világ minden pontján elérhető. A termelés nagy része a mai napig Finnországban történik, és a vállalat töretlenül elkötelezett a kutatás-fejlesztés iránt.