}

Tudnivalók a koronavírusról Asztmás és COPD-ben szenvedő betegeknek

A koronavírus betegség (COVID-19) egy új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott fertőző betegség. A legtöbb esetben a betegség enyhe vagy közepes légúti tüneteket okoz, és a fertőzöttek speciális kezelés nélkül felépülnek. Azonban az idős embereknél és az olyan betegségben szenvedőknél, mint az asztma és a COPD, a súlyos komplikációk kialakulásának nagyobb a kockázata.

Ha asztmában vagy COPD-ben szenved, kérjük, tartsa be a következőket:

1. Tartsa kordában betegségét

Fontos annak biztosítása, hogy az asztmája vagy a COPD-je a lehető legjobban kezelt legyen. Kövesse az orvosi utasítást, és továbbra is szedje a szokásos gyógyszereit az előírás szerint. Semmi nem utal arra, hogy a kortikoszteroidok használata súlyosbítaná a fertőzést vagy annak tüneteit. Bizonytalanság esetén további tanácsért vegye fel a kapcsolatot orvosával vagy gyógyszerészével.

2. Védje magát a fertőzés elkerülésével

A koronavírus emberről emberre légúti cseppfertőzés útján terjed. Ez azt jelenti, hogy a betegségben szenvedő személy köhögéssel, tüsszentéssel a váladékot közvetlen módon a levegőbe juttatja. Ezek a váladékcseppek kemény és lágy felületeken egyaránt lerakódhatnak és a fertőzés forrásai lehetnek. A fertőzés elkerülésének legjobb módja a társadalmi távolságtartás, különösen kerülni kell a tömeget és a közterületeket. Védje magát úgy, hogy gyakran mosson kezet szappannal legalább 20 másodpercig, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt és ne érjen az arcához mosatlan kézzel.

3. Legyen naprakész

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a COVID-19-ről való megfelelő tájékozódás a legjobb módja a betegség terjedésének megelőzésére és lelassítására. A helyi és globális irányelvek gyorsan változhatnak, amikor új információk állnak rendelkezésre a koronavírusról és annak terjedéséről. Rendszeresen informálódjon a nemzetközi egészségügyi szervezetek (például a WHO vagy az ECDC) és a helyi egészségügyi hatóságok híreinek és weboldalainak követésével.

4. Ha tünetei vannak

Ha Ön asztmában vagy COPD-ben szenved, és olyan tünetek jelentkeznek, mint például a láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradtság, ne késlekedjen kapcsolatba lépni háziorvosával.

Hivatkozások:

World Health Organization (WHO). https://www.who.int/health-topics/coronavirus, accessed March 24, 2020.

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china, accessed March 24, 2020.

Global Initiative for Asthma. https://ginasthma.org/recommendations-for-inhaled-asthma-controller-medications/, accessed March 24, 2020.

Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. https://goldcopd.org/gold-covid-19-guidance/, accessed March 24, 2020.