}

Tarthatok-e házi kedvencet, ha asztmás vagy COPD-s vagyok?

Sok asztmában vagy COPD-ben szenvedő embernél allergiás reakciót váltanak ki bizonyos állatok. Ha az állatokkal való érintkezés előidézi a tüneteket, nem feltétlenül jelenti azt, hogy Ön nem tarthat kisállatot. Mi szól a kisállat- tartás mellett és ellen?

A kutyák és a macskák vedlenek: hullik a szőrük, elhalt hámsejtek válnak le a bőrükről.  Mikrobák milliárdjait hordozzák, amik hozzáadódnak az otthonainkban, munkahelyeinken velünk élő baktériumok, vírusok és gombák széles tömegéhez.  Mint tudjuk, ezeknek a baktériumoknak a többsége az életünk részét képezi, - ezek alkotják a számunkra elengedhetetlenül fontos ’mikrobiom’-ot-, amely elősegíti immunrendszerünk megfelelő fejlődését.

Tudjuk azt is, hogy a levegő allergénjei kiválthatják az asztma vagy a COPD tüneteit, mint például a sípolást, a köhögést és a fulladást. Annak eldöntése, hogy érdemes-e otthonát szőrös, tollas vagy pikkelyes háziállatokkal megosztani, attól függ, hogy Ön vagy az Önnel egy háztartásban élők hogyan reagálnak a házi kedvencek szőrére, lehámlott bőrére, nyálára és az állatokon élő mikrobákra.  Az, hogy miként lehet kiküszöbölni a házi kedvencekkel összefüggő tüneteket, minden embernél más és más.

Hasznos tanácsok az érzékeny típusú embereknek

Ha érzékeny a házi kedvencekre, mielőtt feladná a kisállat-tartás álmát, sok mindent kipróbálhat a probléma megoldására.  A kutyát kiképezheti, hogy ne menjen bizonyos helyekre, minimalizálhatja a kiscica ölelgetését és puszilgatását, vagy távolítsa el a szőnyegeket és a plédeket otthonából. A tiszta, pormentesített lakás is segíthet. Megbeszélheti kezelőorvosával a gyógyszeres terápiát, vagy annak módosítását, ha a tünetek még mindig kellemetlenséget okoznak.

Ha házi kedvenc tartását fontolgatja, de nem tudja, hogy ez miképpen befolyásolhatja az asztmáját vagy COPD-jét, segíthet az ’együttélés’ kipróbálása. A szabadidő eltöltése a lehetséges ’lakótárssal’ nem egyszerű, de jelezheti az Ön érzékenységének mértékét.  Ne feledje, hogy a kialakult allergiás reakciók nemcsak állatfajonként, hanem az egyes fajtáknál is eltérhetnek. Találhat olyan szőrös vagy tollas kedvencet, amellyel együtt tud élni.

Ha nem tarthat kutyát vagy macskát, akkor egyes halak, hüllők vagy akár kétéltűek is megfelelő alternatívát jelenthetnek. Míg ezek közül néhány állat erős érzékenységet válthat ki, a többségük kevésbé okoz allergiát.  Ha ezek a választási lehetőségek sem nyújtanak megoldást, akkor fiatal családtagok számára lehetséges a virtuális házi kedvenc vagy egy  interaktív játék, amelyet lehet szeretgetni és gondozni.

Jó kutya?

Jó néhány oka van annak, hogy ne adja fel a házi kedvenc- tartás lehetőségét. Például, a megfelelő háziállat hozzájárulhat a mentális jóléthez, és a rendszeres kutyasétáltatás egészségügyi előnyei pontosan olyanok lehetnek, mint amit az orvos előírt az asztmás vagy COPD-s betegeinek.

Az allergiás vagy asztmás felnőttek házi kedvenc-tartásának előnyéről tudományos vita zajlik.  A tanulmányok azonban egyre határozottabban arra utalnak, hogy a korai gyermekkori házi kedvenc-tartás valószínűleg megvédi a gyermeket az allergia kialakulásától. Minél többféle állattal találkozik egy gyermek már a korai életében, annál inkább csökken az allergia vagy asztma kialakulásának valószínűsége a későbbiekben.

Sokan tarthatnak kutyát, macskát vagy más házi kedvencet, míg mások nem. Az érveket és ellenérveket minden háztartásban egyénileg kell mérlegelni. Ha Ön asztmás vagy a COPD-s kérjen tanácsot orvosától és próbáljon ki néhány egyszerű változtatást a háztartásában, hogy házi kedvenc tartása mellett is boldogan élhessen.

 

Szerző: Sarah Hudson

Fotó: Császár Bianka - Balatoni kutya